США потребують більш активної участі в подіях в Україні

13 Aug, 2014 | Річард ХААС (Richard Haass), президент Ради зовнішніх зносин, США (Council on Foreign Relations) |
Річард ХААС (Richard Haass)

Сполучені Штати з моменту виникнення напруги у Східних регіонах України системно працюють над тим, щоб запровадити проти Росія санкції, оскільки вона відіграє ключову роль у дестабілізації ситуації в регіоні. Поки що важко передбачити, чим може закінчитися конфлікт на Сході України. Однак важливою метою політики США в російсько-українському конфлікті є збільшення економічного впливу на Російську Федерацію з метою примушення російського президента Володимира ПУТІНА до відступу від своїх мілітаристських позицій щодо сусідньої держави.

 

Однак ризик полягає у тому, що у разі, якщо Володимир ПУТІН відступить і послабить свій вплив на України, він опиниться у небезпеці. Не треба надто переоцінювати суспільну підтримку Путіна, яка значно зросла після анексії Росією Автономної Республіки Крим. Усе в цьому світі змінюється, а суспільні уподобання – взагалі особливо швидко. Тому якщо Путін відступить, це може стати початком кінця його режиму. Однак очевидно, що суспільна підтримка, через запроваджені Заходом санкції та погіршення внутрішньої ситуації в Росії, буде хоча й повільно, однак зменшуватися.

На мою думку, у разі, якщо Росія буде все більше втягуватися у конфлікт на Сході України, а с особливо у разі перетину російськими військами українського кордону, це різко збільшить ризики щодо розпаду самої Росії. А також початку війни на інших її кордонах.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Газпром не проводить в Європі антисланцеві кампанії

Карл ШЛІТЕР
Карл ШЛІТЕР, депутат Європейського парламенту від Швеції

Карл ШЛІТЕР (Carl Schlyter), депутат Європейського Парламенту від Швеції, Група «Зелені» \ Європейський вільний альянс», автор Резолюції Європейського Парламенту щодо екологічних наслідків видобутку сланцевого газу.  

Україна повинна швидше здійснювати реформи

Ольга ОЛІКЕР
Ольга ОЛІКЕР (Olga Oliker), старший аналітик Центру стратегічних та міжнародних досліджень (Center for Strategic and International Studies)
Профессор

Віце-президент США Джо Байден під час свого останнього візиту в Україну оголосив про наміри США виділити Україні додатково 120 млн. дол. допомоги на проведення економічних реформ та боротьбу із корупцією.

Україні треба реальна фінансова допомога

Роберт Кан (Robert Kahn)
Роберт Кан (Robert Kahn), старший фінансовий аналітик, Рада зовнішніх зносин, США

На фоні драматичних переговорів щодо врегулювання ситуації на Донбасі, результати переговорів між Україною та Міжнародним валютним фондом відійшли на другий план. Однак важливим стало досягнення домовленості про виділення України кредиту МВФ на суму 17,5 млрд. дол. США.