Велика Британія, Україна: підписання безпекової угоди

20 Dec, 2023 | |

Велика Британія та Україна найближчими тижнями підпишуть 10-річну безпекову угоду, в рамках якої Лондон використає свій військово-морський досвід, щоб допомогти Києву контролювати Чорне море.

Майбутній меморандум передбачає військову підтримку, фінансову допомогу та обмін розвідданими з Україною. А також повоєнні гарантії безпеки, зокрема збільшення поставок зброї та відновлення санкцій у разі повторного нападу Росії.

Британці планують зосередиться на зміцненні морського потенціалу Києва.

Нова угода стане продовженням зусиль щодо створення "морської коаліції" на чолі з Британією та Норвегією щодо постачання Україні кораблів для розмінування, а також щодо зміцнення її військово-морського потенціалу.

Як пише The Telegraph, британські офіційні особи "були вражені діями України в Чорному морі" і вирішили підтримати її оборонні можливості саме на цьому напрямі, враховуючи і той факт, що Британія, "як і раніше, має одні з найпотужніших військово-морських сил у світі".

У Лондоні впевнені: "міць і знання" Британії у морській справі допоможуть наростити можливості українського флоту.

Королівські ВМС вже навчають українських фахівців розмінуванню з використанням безпілотних підводних човнів, знешкодженню морських бомб, мін-пасток та мінних загороджень на своїх глибоководних судноплавних коліях, а також готують до десантних операцій. Крім того, Британія вже розпочала постачання Україні ракет Brimstone корабельної модифікації.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Міжнародні організації втратять свій вплив на глобальну політику

ШАЛЛЕНБЕРГ
Александр Шалленберг
Федеральний міністр з європейських та міжнародних справ Австрії

В інтерв’ю австрійським ЗМІ Міністр закордонних справ Александр ШАЛЛЕНБЕРГ окреслив наступні думки:

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.