Україна, Болгарія: поки бронетранспортерів не буде

07 Dec, 2023 | |

Президент Болгарії Румен Радєв наклав вето на закон, який передбачає постачання Україні бронетранспортерів, і повернув його на нове обговорення до парламенту.мм

Болгарія - важливий постачальник зброї для України, проте президент країни має специфічний погляд на війну.

Причиною вето Румен Радєв назвав те, що депутати не мали змоги об'єктивно оцінити, чи є ця техніка застарілою і чи може вона знадобитися самій Болгарії.

"Як глава держави і верховний головнокомандувач збройних сил Республіки Болгарія, я зобов'язаний звернути увагу на можливі негативні наслідки цього рішення і надати можливість для нової дискусії", - сказав Радєв.

Він заявив, що депутати не врахували потреби болгарської прикордонної поліції та пожежної безпеки, а також інтереси безпеки населення.

За словами Радєва, броньовану техніку, призначену Україні, могли б використати для охорони болгарського кордону та щоб допомогти населенню у разі катастроф.

Угоду уклали влітку, у серпні її підписали у Софії, а 13 листопада – в Україні. Оскільки угода стосується військово-технічної співпраці, її мав ратифікувати парламент Болгарії.

Бронетранспортери перебували на складі болгарського МВС із 1980-х років.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

США з імпортера стали експортером газу

Френк Веррастро
Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Френк Веррастро, Центр стратегічних та міжнародних досліджень, Вашингтон

Надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Павел Коваль (Paweł Robert Kowal)
Павел Коваль (Paweł Robert Kowal) Голова делегації Європарламенту до Комітету парламентської співпраці «ЄС-Україна»

- Чи керуються євродепутати у своїх дискусіях щодо України і геополітичними підходами, зокрема думкою про те, що надання Україні асоціації стане прикладом і своєрідним стимулом для таких країн, як Молдова та Білорусь?

Іран на милість Путіна, безпрецедентний, але крихкий союз

Alireza Nader
Аліреза Надер (Alireza Nader), старший аналітик корпорації RAND

Росія і Іран налагодили безпрецедентний, але крихкий союз на Близькому Сході. Російсько-Іранське співробітництво є ключовим для забезпечення виживання режиму президента Башара Асада в Сирії і знищенням повстанців зі східної частини Алеппо. Російські бомбардувальники використовували іранські війсь