США, Україна: партнери протидіятимуть агресії РФ

24 Dec, 2021 | |

США хочуть ділитися з Україною розвідданими "в реальному часі", щоб попередити про можливий напад Росії.

Відповідний план вже розробляє Пентагон.

Інформація включатиме знімки, які покажуть, чи збираються російські війська переміщуватися через кордон. Це допоможе українській армії швидше відреагувати на напад.

Американські спецслужби вже надають Україні доступ до більшої кількості матеріалу, ніж до початку скупчення російських військ, розповіло газеті джерело.

Американці раніше зволікали з такою допомогою. Адже передача розвідданих може призвести до того, що Україна нападе першою - а це сценарій, який Путін вже давно намагається продати російській публіці, намагаючись представити Україну агресором.

Посадовці США та НАТО неофіційно відхилили більшість із цих вимог. Однак Вашингтон також запланував переговори з Москвою в січні, де розглянуть скарги Росії.

Посадовці кажуть, що США мають знайти правильний баланс: надати достатньо військової допомоги Україні, щоб попередити агресію, однак не до того ступеню, щоб Росія відчувала загрозу.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.

Україна, криза: чому програють всі?

Семуель Чарап
Семуель Чарап старший політолог RAND Corporation

За три роки з моменту початку кризи в Україні загинуло більш ніж 10000 людей і це продовжує виснажувати ресурси всіх країн.  В результаті всі програють і в цьому конфлікті кожен великий актор грає гірше, ніж це було раніше і вирішення видається невловимим  як ніколи. Це не повинно бути так.

Експерт про ініціативу розпуску Конституційного суду

Франческо Палермо
Франческо Палермо
Професор порівняльного конституційного права університету Верони

Розвиток подій в Україні викликає стурбованість, бо погіршується. Варто зауважити, що сьогодні у багатьох країнах спостерігається помітна тенденція до загострення конфлікту між політичною та судовою гілками влади, за якого перша бере контроль над другою.