Польща: скандал у Сеймі

13 Dec, 2023 | |

12 грудня у Варшаві стався гучний скандал – у залі Сейму депутат польської антиукраїнської ультраправої партії "Конфедерація" схопив вогнегасник та загасив єврейський свічник.

Через це призупинили роботу Сейму, і тепер президент Польщі Анджей Дуда може не встигнути привести до присяги новий уряд на чолі з новообраним прем'єром Дональдом Туском. Якщо цього не станеться, Туск може не встигнути на критичний для Польщі та України саміт ЄС 14-15 грудня.

 

Інцидент стався під час дебатів після виcтупу нового прем’єр-міністра Дональда Туска.

 

Ближче до вечора в будівлі з’явилися представники єврейської громади, які на запрошення голови Сейму святкували Хануку, пише Gazeta Wyborcha. Людей частували пончиками, млинцями, серед них було багато дітей.

 

Гжегож Браун з партії "Конфедерація" кинувся на ханукальну менору з порошковим вогнегасником і демонстративно загасив свічки.

 

"Я прошу перервати засідання і викликати депутата Брауна для усунення від засідання. На польській землі, де стався Голокост, немає місця антисемітським проявам. Під дахом польського парламенту!" – сказав депутат Вітольд Зембачинський. Він назвав Брауна "екстремістом"

На інцидент уже відреагував посол Ізраїлю в Польщі Яков Лівне.

"Ганьба! Депутат польського парламенту щойно зробив це. Через декілька хвилин після того, як ми почали святкувати там Хануку", - прокоментував посол.

 

"Це ганьба. Це неприйнятно. Це не повинно повторитися", – коротко прокоментував інцидент новий прем'єр-міністр Дональд Туск.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Скасувати санкції США в обмін на скорочення ядерного арсеналу РФ - це віддати Україну

Ельмар Брок
Ельмар Брок
Голова комітету з закордонних справ Європарламенту

Скасувати санкції проти Росії, запроваджені США у зв'язку з анексією Криму та агресією проти України, в обмін на скорочення Москвою її ядерного арсеналу означало б "угоду про продаж свободи іншої країни", вважає чинний голова комітету Європарламенту з закордонних справ, представник німецького Хри

Ми прагнемо до успіху незалежної та єдиної України

Rex Tillerson
Рекс В. Тіллерсон Державний секретар США

Хоча Захід продовжує шукати нових продуктивних відносин з пострадянською Росією, на сьогоднішній день це виявилося невчасним, оскільки після спроби попереднього керівництва відновити відносини з Росією та американсько - європейськими відносинами Росія вторглась у сусідню Грузію в 2008 році та в У

Перемир’я на Донбасі триває, але важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди.

Стівен ПАЙФЕР
Стівен ПАЙФЕР, колишній Посол США в Україні, старший науковий співробітник Інституту Брукінгса

Не зважаючи на те, що перемир’я на Донбасі триває, важко говорити про те, що Росія виконує Мінські угоди. Російські військові разом із технікою продовжують перебувати на території Донбасу, непідконтрольній Україні.