Мінський процес: основні результати останнього засідання

23 Dec, 2016 | |

Мінський процес: основні результати останнього засідання

За підсумками засідання Тристоронньої контактної групи в Мінську 21 грудня 2016 року, Спеціальний представник Діючого голови ОБСЄ Мартін Сайдік зробив таку заяву від імені Тристоронньої контактної групи:

 

«Ми, члени Тристоронньої контактної групи та представники окремих районів Донецької та Луганської областей, підкреслюємо необхідність забезпечення миру і спокою в зв'язку з майбутніми святами, підтверджуємо свою прихильність до дотримання всеосяжного, стійкого і безумовного режиму припинення вогню, починаючи з 00:00 год. 24 грудня 2016 року (за київським часом).

Ми висловлюємо нашу прихильність виконанню Мінських угод (Мінського протоколу від 5 вересня 2014 року, Мінського меморандуму від 19 вересня 2014 року і Комплексу заходів із виконання Мінських угод від 12 лютого 2015 року) та ефективному продовженню «Мінського процесу» у наступному році.»

 

Міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр привітав заяву Тристоронньої контактної групи, в якій сторони вчергове зобов’язалися дотримуватися всеохоплюючого, сталого та тривалого припинення вогню, починаючи з 24 грудня  2016 року, а також підтвердили своє бажання виконувати Мінські домовленості та ефективно продовжувати «мінський процес» у 2017 році:

 

«Я вітаю одностайне повернення до зобов’язань щодо повного дотримання режиму припинення вогню, досягнуте сьогодні на зустрічі Тристоронньої контактної групи в Мінську. Після нещодавньої ескалації боїв поблизу Дебальцевого, а також у зв’язку зі святами, що наближаються, це більш ніж своєчасно, аби усі сторони повернулися до всеохоплюючого припинення вогню уздовж усієї лінії зіткнення.

Повне виконання цього було б важливим кроком для стабілізації безпекової ситуації і прокладанням шляху до мирного вирішення конфлікту. Це необхідно, перш за все, для цивільного населення регіону, яке потерпає від конфлікту.

Подальший прогрес у розведенні сил та засобів, відведені важких озброєнь та безперешкодний доступ СММ ОБСЄ по всій території має стати невідкладним питанням.

Крім того, я закликаю усі сторони звільнити значну кількість осіб, затриманих у зв’язку з конфліктом, до кінця поточного року, починаючи із найбільш незахищених».

Наступне засідання Тристоронньої контактної групи та робочих підгруп заплановане на 16 січня 2017 року.

ЦЕ МОЖЕ ВАС ЗАЦІКАВИТИ

Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Blake Clayton
Blake Clayton Старший радник з питань енергетики Ради зовнішніх зносин, м. Нью-Йорк

Продовження погіршення ситуації в Лівії, Єгипті та інших країнах Північної Африки та Близького Сходу суттєво впливають на формування світових цін на енергоносії, у першу чергу - нафти. Я вважаю, що сьогодні США недостатньо працюють над збільшенням стратегічних обсягів нафти.

Українська армія переможе

Марк Хертлін, (Mark Hertling)
Марк Хертлін, (Mark Hertling) генерал-лейтенант, колишній командувач Збройних сил США в Європі

Протягом своєї військової кар’єри я бачив українських військових у різних ситуаціях. Я бачив їх під час участі у миротворчих операціях на Балканах.

Ми не маємо європейської армії…

Жозеф Доль ( Joseph Daul)
Жозеф Доль ( Joseph Daul), Голова Європейської народної партії в Європарламенті

Голова найбільшої політичної групи Європарламенту «Європейська народна партія» Джозеф Доль висловив своє розчарування тим, що на разі ніхто не має впевненості з приводу подальшого розвитку ситуації в Україні.